balkanbirikim
  • BIST 100

    9396,02%1,40
  • DOLAR

    38,04% 0,26
  • EURO

    43,18% 0,06
  • GRAM ALTIN

    4070,48% 0,21
  • Ç. ALTIN

    6569,86% 0,00

Hayat Maviyle Başlar Yeşille Devam Eder Dünya Su Günü Ve Dünya Ormancılık Günü

TEMA Vakfı, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü’nde daha iyi ve barışçıl bir dünya için orman ve su varlıklarının önemini vurguladı.

KÜLTÜR SANAT 24.03.2025 22:59:00 0
Hayat Maviyle Başlar Yeşille Devam Eder  Dünya Su Günü Ve Dünya Ormancılık Günü

 

TEMA Vakfı, 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Orman Haftası ile 22 Mart Dünya Su Günü’nde daha iyi ve barışçıl bir dünya için orman ve su varlıklarının önemini vurguladı.

Her yıl ortalama 10 milyon hektar orman alanı yok oluyor.

Ormanların; erozyonu önleme, su üretimi, iklimi düzenleme ve havayı temizleme gibi birçok ekosistem hizmeti sunduğunu belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Ormanlar aynı zamanda; iklim krizinin etkilerinin azaltılmasında, biyolojik çeşitlilik ve su varlıklarının korunmasında kritik bir öneme sahip. Ancak ormansızlaşma nedeniyle dünyada her yıl ortalama 10 milyon hektar orman alanı kaybediliyor ve orman yangınları sebebiyle yaklaşık 70 milyon hektar alan olumsuz etkileniyor. Karasal biyolojik çeşitliliğin %80'ine ev sahipliği yapan ormanlar ayrıca erişilebilir suyun da %70'ini sağlıyor. Ormansızlaşmayı azaltmak ve ormanların tahribatlarını önlemek için yeni yaklaşımlara ve teknolojilere ihtiyaç var. Drone (hava çekimi), uydu teknolojisi, uzaktan algılama ve yapay zekâ uygulamaları gibi yeniliklerin yanında orman yangınlarına karşı kullanılabilecek erken uyarı sistemleri; ormanları koruma, izleme ve sürdürülebilir orman yönetimi konularında önemli bir role sahip" dedi.

Ormanların ve su varlıklarının geleceğini tehdit ediyor.

Ülkemizdeki ormanların ve su varlıklarının geleceği için koruma politikalarının öneminin altını çizen TEMA Vakfı, “Türkiye, orman varlığını artıran ender ülkelerden biri olmasına rağmen, orman mevzuatında maden, enerji ve turizm gibi sektörlere kullanım alanı için verilen izinler ormanlarımızı tehdit ediyor. 2012-2022 yılları arasında verilen izinler 400 bin hektarı (533 bin futbol sahası) aşarken, sadece maden izni verilen alanların büyüklüğü 110 bin hektara (146 bin futbol sahası) ulaşmıştır. Vakfımızın 29 ilde yaptığı haritalandırma çalışmalarına göre; bu illerin toplam yüzölçümünün %67'si madenlere ruhsatlı iken %65’i ise orman alanıdır. İklim, biyolojik çeşitlilik ve su varlıkları için hayati öneme sahip olan ormanları koruyan politikaların hayata geçirilmesi gerektiği tartışmasızdır. Ayrıca madencilik faaliyetleri, yer altı ve yüzey sularını da kirleten, suya ağır metaller ve radyoaktif maddeler karışmasına yol açan ciddi bir tehdittir. Bir yandan iklim krizi su varlıklarımızın azalmasına neden olurken diğer yandan mevcut temiz su varlıklarının madencilik faaliyetleri nedeniyle zarar görmesi ve yok olması, tüm canlıların en temel yaşam kaynağını kaybetmesi anlamına gelmektedir” şeklinde konuştu.

2,2 milyar kişi güvenli içme suyundan mahrum

Bu yıl Dünya Su Günü’nün teması ise Barış için Su olarak belirlendi. Bu tema ile suya erişimde kimsenin geride bırakılmaması, suyun kullanım ve yönetiminde herkesin ihtiyaçlarının gözetilmesi ve suyun daha barışçıl bir dünya için önemli bir aktör olarak değerlendirilmesine vurgu yapılıyor.

Suyun, üzerinde rekabet edilecek bir kaynak değil, aksine tüm canlıların yaşam hakkı olan doğal bir varlık olduğunu vurgulayan TEMA Vakfı , “Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) 2022 yılında yayınladığı bir rapora göre  dünya nüfusunun yaklaşık yarısı, yılın bir bölümünde ciddi bir su kıtlığı yaşıyor. Aynı zamanda Dünya Sağlık Örgütü ve Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu’nun 2023 yılında açıkladığı verilere göre hiçbir arıtma işleminden geçmeyen yüzey sularını içen 115 milyon kişi de dahil olmak üzere 2,2 milyar kişi hâlâ kaliteli ve yeterli içme suyuna ulaşamıyor” ifadelerini kullandı.

Su potansiyelinde 2030 yılına kadar %20 azalma bekleniyor

Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olmasına rağmen, karasal su varlıkları açısından zengin bir ülke olmadığına dikkat çeken TEMA Vakfı “Ülkemizde kişi başına düşen yıllık yenilenebilir su potansiyeli sadece 1.313 m³, bu oran ülkemizi su stresi yaşayan ülkeler arasına sokuyor. İklim değişikliğinden dolayı artan sıcaklıklar, buharlaşma, kuraklık ve artan nüfusla birlikte, 2030 yılına kadar su potansiyelinde %20 azalma ve kişi başına düşen su miktarının ise 1.000 m³'ün altına düşmesi bekleniyor. Bu sebeple azalan su varlıklarımızı korumak için hemen harekete geçilmesi gerekiyor. Mevcut su varlıkları; madencilik faaliyetlerinden korunmalı, yoğun su kullanımı olan endüstriyel tesislerde su tasarrufu yapılmalı, su iletim hatlarında kayıp ve kaçak kontrolleri yapılmalı, tarımda verimli sulama sistemlerine geçilmeli ve yeşil alanlarda su ihtiyacı az olan bitkiler tercih edilmelidir.  Bireysel olarak da suyu israf etmemek ve ihtiyaç doğrultusunda kullanarak gereksiz su kullanımını azaltmak ve toplumu bu konuda bilinçlendirmek de büyük önem taşıyor” dedi.

Su, barış için bir araç olabilir

Günümüzde, su varlıklarının korunması için ulusal ve uluslararası iş birliklerinin zorunlu hale geldiğini belirten TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç, “Çevresel sürdürülebilirlik ve doğal hayat, gıda güvencesi ve ekonomik üretim, kamu sağlığı ve refahı gibi tüm hedefler, iyi işleyen ve adil bir şekilde yönetilen bir su döngüsüne bağlı. Ancak su kıtlığı, kirliliği ya da suya erişimde eşitsizlik söz konusu olduğunda topluluklar ve ülkeler arasında gerilim artabilir. Bu nedenle ülkeler; iklim değişikliğiyle mücadele, küresel göç politikası ve açlığı yönetirken, ulusal ve uluslararası su iş birliklerini barış planlarının merkezine almalılar. Topluluklar ve ülkeler bu konuda iş birliği sağladığında su,  barış için bir araç olabilir” diye konuştu.

SU YOKSA HAYAT DA YOK

SİBEL KOCAMAN

BALKAN Türklerinin Düğünleri: Gelenekten Moderne Bir Şölen

Milli hasıladan en az pay bize düştü

DİŞ AĞRISI İLE BAŞLAYAN YOLCULUKTA KARŞILAŞTIĞIM ŞANS: DR. EDA GÜL

Siren Sesiyle Büyümek: Polis Çocuğu Olmak

TEMA Vakfı; "Evimiz Dünya Projesi"

Otizmin Gözünden Renkler Sergisi Açıldı

Kuzey Makedonya’da Boşanmalar Artıyor, Evlilik ve Doğumlar Azalıyor

Iğdır’da Dağcılık İçin Teknik Destek Sözleşmesi İmzalandı

"Lezzet, Keyif, Huzur = Çağdaş Börek & Kafe"

MAKEDONYALILARIN TATİL TERCİHİ: İSTANBUL

KARS-IĞDIR-NAHÇIVAN DEMİRYOLU PROJESİ

Fırıncılar Zam Yaptı, Valilik Dava Açtı: Edirne’de Ekmek Savaşı!

Hasan HINISLI Liderliğinde; Gazetecilere Yeni Bir Soluk: İGD'den Yenilikçi Adımlar

Ağrı Geven Balı Avrupa Yolunda: Bölgenin Değerine Küresel Vitrin

Hasan HINISLI Liderliğinde; Gazetecilere Yeni Bir Soluk: İGD'den Yenilikçi Adımlar

Harakani Hazretleri’nin Manevi Mirası

Ben kalem oldum sen kara toprağa kağıt.. Ve yazdım seni..

Alaeddin İKİCAN ; KIRKSEDER Başkanı Bayram Mesaji

Balkan Savaşları'nda Mehmed Şükrü Paşa komutasındaki Edirne savunmasının karargah binası olarak kullanılan Hıdırlık Tabya, Balkan Tarihi Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kars’ta Şehit Aileleri ve Gazilere Ramazan Bayramı Ziyareti

Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer Ramazan Bayramı dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Başkan Candan Yüceer mesajında şu ifadelere yer verdi:

Keşan Kent Müzesi bayramda açık

BAŞKAN GENCAN AKIN: ” Bu bayramda; herkesin eşit, özgür ve onurlu bir yaşam sürebildiği bir ülke hayalimizde daha da kenetleniyoruz.”

Doğu Ekspresi’nde bayramı yoğunluğu

Edirne Belediyesi’nden Bayram Öncesi Tatlıcı Denetimi

Ramazan Bayramı tatili 9 gün oldu

Hemşehrilerimizle Kent İftarında Bir Araya Geldik

Bitkisel üretim için destek sağlanacak

Doğa Koleji ile İklim Değişikliği Farkındalık Projesi

Edirne'de "Gölgesinde Yaşamak Sabahattin Ali" sergisi açıldı

Yükleniyor

Iğdır’da Dağcılık İçin Teknik Destek Sözleşmesi İmzalandı

KARS-IĞDIR-NAHÇIVAN DEMİRYOLU PROJESİ

Ağrı Geven Balı Avrupa Yolunda: Bölgenin Değerine Küresel Vitrin

Harakani Hazretleri’nin Manevi Mirası

Kars’ta Şehit Aileleri ve Gazilere Ramazan Bayramı Ziyareti

Kars'ta Türk Dünyasında Aşıklık Geleneğinin Tarihçesi anlatıldı!

Kars’ta Çanakkale Zaferi’nin 110'uncu yıldönümü kutlandı

Milli Sporcumuz Eray ŞAMDAN Altın Madalya Aldı

Kars'ta "2 Devlet 1 Millet" iftar buluşması

Macarlar kardeş şehrini bekliyor

Balkan Savaşları'nda Mehmed Şükrü Paşa komutasındaki Edirne savunmasının karargah binası olarak kullanılan Hıdırlık Tabya, Balkan Tarihi Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.

Kırklareli’nin yaşlı nüfusu açıklandı!

Chp’li Belediye Başkanları Edirne’de Buluştu; Çiftçilerin Sesi Edirne’den Yükseldi

Kuzey Makedonya’da Boşanmalar Artıyor, Evlilik ve Doğumlar Azalıyor

MAKEDONYALILARIN TATİL TERCİHİ: İSTANBUL

Fırıncılar Zam Yaptı, Valilik Dava Açtı: Edirne’de Ekmek Savaşı!

Doğu Ekspresi’nde bayramı yoğunluğu

Bitkisel üretim için destek sağlanacak

Tarım fiyat endeksi Şubat ayında arttı

Asgari sendika sepeti 63 bin 773 denara ulaşarak, Ocak ayına göre 521 denar daha fazla oldu

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 29 23 1 5 42 74
2.Fenerbahçe 29 22 2 5 47 71
3.Samsunspor 30 15 9 6 9 51
4.Eyüpspor 30 14 8 8 16 50
5.Beşiktaş 29 13 7 9 12 48
6.İstanbul Başakşehir 29 13 10 6 9 45
7.Gazişehir Gaziantep 29 12 11 6 1 42
8.Antalyaspor 30 11 12 7 -19 40
9.Trabzonspor 29 10 10 9 11 39
10.Göztepe 29 10 10 9 9 39
11.Kasımpaşa 30 9 9 12 -4 39
12.Konyaspor 30 10 13 7 -6 37
13.Kayserispor 29 9 11 9 -11 36
14.Bodrum FK 30 9 14 7 -10 34
15.Rizespor 29 10 15 4 -14 34
16.Sivasspor 30 8 15 7 -10 31
17.Alanyaspor 29 8 14 7 -11 31
18.Hatayspor 29 4 18 7 -24 19
19.Adana Demirspor 29 2 23 4 -47