Kurban ibâdeti, hemen her cemiyette ve dinde vardır. Eski Türkler de hem Allah yolunda, hem şeytanın şerrinden korunmak adına, hem de atalarının ruhu için kurban keserlerdi. Türklerin hayvan kurbanları sadece Tanrı’nın iyi niyetinin sağlanması değil aynı zamanda dengenin, doğal fonksiyonların devamının garantilenmesiydi. Kısacası evrensel bir ibadet olan kurban, İslamiyet öncesi Türk kültüründe de çok önemli bir yer tutuyordu”
Kurban olayım
Kurban olmak büyük bir fedâkârlıktır. Türkçe’de insanın çok sevdiği kimseye en büyük iltifatı “Seni yaratan Allah’a kurban olayım” sözüdür. Kurban, Arapça yakınlık demektir. Bütün dillerde bu iş için kullanılan kelimeler birbirine yakın manadadır. İslâmiyetten evvelki devirlerde yaşayan Türkler arasında, hem Allah’a, hem şeytanın şerrinden korunmak için, hem de ataların ruhu için kanlı ve kansız kurban kesme âdeti vardı.
Kurban Bayramı Tarihçesi
Kurban kesilmesi eyleminin bir gelenek ve adama olarak dini tarihteki yeri çok eskilere Hz. Muhammed’den de önceye dayanıyor. Kuran-ı Kerim’de de yer verildiği şekliyle Hz. İbrahim’in Allah’a olan sevgi ve bağlılığını göstermek için oğlunu kendisine kurban etmeye karar vermesi sonrasında gökten inen kurbanlık hayvanı kesmesi ile kurban geleneğinin başladığı kabul edilir.
Bayramınız Kutlu Olsun
Her ne kadar bugün bayramlar, yüksek oranda tatil anlamında değerlendirilerek hızlı modern hayatın içinde biçim değişikliği gösterse de hala bayram tebrikleri, bayrama verilen önem devam etmekte. Hem dini anlamı hem de yüzyıllara dayanan bir kültürel karşılığı olan Kurban Bayramınızı kutlar nice bayramlar dilerim.
Ayten Alkaşı
Halk Bilim Araştırmacısı